Giftskåpet®

Spännande föreläsningar för alla

Kemist som utvinner aktiva substanser från läkeörter för att hitta nya botemedel
Föreläsning i trädgårdsmiljö, röd stuga och läkeörter
Uppslag ur läkarbok och kemi från 1700-talet, i boken nämns Paracelsus och alkemins principer
Uggleskytten föreläser om medicinhistoria och läkeörter och har med sig Giftskåpet, pratar om fänkål. teriak. salvia med mera

Det historiska apoteket

Om jakten på medicinen som botar allt och ger evigt liv. Fascinerande historier om lindring, bot och död. Det börjar med den allra första bakterien och slutar med Nobelpriset 2015.

Klosterapoteket

En liten föreläsning om läkeörter och klostermedicin. Franciskanerna var kända som apotekare. Vad odlade de i klosterträdgården? Ta del av abbedissan Hildegard av Bingens hälsoråd.

Trädgårdsapoteket

Vill du anlägga ett eget apotek i täppan? Uggleskytten tar med giftskåpet till din egen trädgård. Lär dig om växternas medicinska egenskaper och hur du enkelt kan tillreda olika välgörande teer och huskurer.

Vad är Giftskåpet®?

Förr brukade det finnas ett stort låst skåp inne på Apoteket där man förvarade giftiga startmaterial och medikamenter  – ett ”giftskåp”.

Uggleskytten har ett eget skåp med spännande innehåll att diskutera kring. Ett innehåll som man kan titta, känna och lukta på.

Konceptet Giftskåpet® innehåller föreläsningar i bland annat medicinhistoria, örtkunskap och kemi. På sikt även utgivning av publikationer.

Giftskåpet® är ett registrerat varumärke.

 

Ett besök hos den kloke

Möt den kloka gumman som botar med örter, magi och besvärjelser. Lyssna till berättelser om vittror och troll och vad de kan ställa till med. Lär dig hur man skyddar sig från dem som vill sätta ont på folk och fä. En dramatiserad visning med rekvisita och tidstypiska kläder. Tid c:a 1 timme.

Något för varje tillfälle!

Föreläsningarna är 1 timme långa och kan bokas av muséer, församlingshem och större grupper. De kan också kortas ner och anpassas så att de blir en lagom och lättsam underhållning till sopplunchen, stickcaféet eller sammankomsten. 

Innehåll och längd kan också anpassas efter önskemål.

 

 

 

Bild från Skansens apotek. Korg med blommor, levande ljus och flaskor med tinkturer och botemedel.

"En av våra bästa öppningsdagar!"

Per & Eva Stening, Äppelgården

"Snudd på publikrekord"

Tibor, ordf. Västerhaninge församlingskår

"Verkligen jätteintressant!"

Monika Gustavsson