Om mig

Det är jag som är Uggleskytten

Annika Gustavsson

Jag är en engagerad berättare som brinner för att gestalta kunskap på olika sätt. Särskilt om äldre tider. I mina framställningar vill jag involvera alla sinnen. När jag har mitt Giftskåp med mig får man till exempel känna, lukta och ibland smaka på innehållet.

Erfarenhet

Jag arbetade i flera år med forskning och utveckling i läkemedelsbranschen innan jag bestämde mig för att satsa på berättandet i olika former. Det började med medeltidsteater, som skådespelare på scenen och med arbetet bakom kulisserna. Berättarglädjen höll i sig, och som museipedagog och guide idag vill jag få människor att på riktigt uppleva historien.

Ibland går jag in i en roll för att gestalta en viss tidsperiod eller en historisk person. Som till exempel Jungfru Maria, medeltida drottningar, fäbodlivet för Sofia år 1895, en  apotekarhustrus liv på 1700-talet och berättelser ur Bibeln. Jag har haft uppdrag bland annat på Jamtli historieland i Östersund och Skansen i Stockholm, och varit med och gästspelat på Medeltidsmuseet och Historiska museet.

Jag använder olika flöjter, keyboard, sång, kulning, näverlur och kohorn för att skapa stämning när det passar.

Samma berättarglädje känner jag också när jag skriver. Jag är författare och skriver krönikor, rollspel, kortare texter och böcker. Sedan ett par år tillbaka driver jag Uggleskytten förlag som ger ut böcker med historisk anknytning och personliga berättelser.

Fäbodtös med näverlur
Den medeltida drottning Sofia knäböjer inför kung Magnus Ladulås och ber om ursäkt för att ha kallat honom för kittelflickare

Utbildning

  • Civilingenjör kemiteknik, KTH
  • Fil.kand arkeologi och nordiska språk
  • Kurser i sång-, röst- och talteknik samt scenisk gestaltning, storytelling
  • Kreativt skrivande 90 hp, Luleå Universitet
  • Typografi och grafisk design 30 hp, Linnéuniversitetet
  • Guideutbildning, Vadstena folkhögskola 1 år

 

Om Uggleskytten

Läkemedelsutveckling kräver kreativ problemlösning, men jag drömde om att få skapa fritt och själv styra över mitt arbete. Företaget Uggleskytten startade jag 2015 för att få möjlighet att arbeta med det som jag älskar, nämligen att berätta historier, förmedla kunskap om vår historia och skriva böcker.

Uggleskytten förlag startade jag upp år 2020 i samband med att jag publicerade min andra bok "Bara glöm henne". Förlaget ger även ut andra författare, till exempel Mona-Lisa Gustavsson som 95 år gammal berättar om sin barndom i Östergötland.